Han gillar fluglarver

Han gillar fluglarver

Fluglarver för sårvård är vanligt inom humanvården, men djursjukvården ligger efter. Det är synd, tycker Dylan Gorvy på Mälaren Hästklinik.

Han brinner för sårvård och för att minska användningen av antibiotika. Därav vurmen för fluglarver.

–Många, inte bara djurägare utan även veterinärer, tror att man kan behandla kroniska sår med antibiotika. Men ofta är det verkningslöst, dessutom driver det på resistensen. Nu när man börjar tala om en ”post antibiotics era” är det dags att inse att sår måste rengöras mekaniskt i första hand. I den mån antibiotika behövs, kan man inte ge det innan såret är ordentligt debriderat, säger Dylan Gorvy.

Han använder larver främst på djupa sår, exempelvis vid hovkräfta och bursit, något som kan drabba hästar i nacken och manken. Larverna kommer från vanlig spyfluga, lucilia serricata. De odlas i steril miljö av företaget Biomonde i Wales, varifrån fluglarver skeppas ut med de internationella budfirmorna runt hela Europa. Mest till humansjukhus, men i allt större utsträckning även till djursjukhus.

Läs hela artikeln om sårvård med fluglarver i nr 3/2017 av VeterinärMagazinet. Den utkommer vecka 22.

Bild: Göran Ekeberg