Forskningsprojekt erbjuder gratis test för ”nya” hästar
En majoritet av stall som drabbas av kvarka har nyligen fått in en ny häst från utlandet eller hästförmedlare. För att kartlägga smittriskerna erbjuds test av nya hästar utan kostnad i ett forskningsprojekt.
Till synes friska hästar som kommer nya till ett stall kan vara bärare av kvarkabakterier. Ett enkelt blodtest för antikroppar kan visa om hästen har utsatts för kvarkasmitta tidigare och därmed kan behöva ytterligare kontroll. Nu kartlägger hästforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, hur vanligt det är och vilken typ av hästar som kan utgöra störst risk. Genom att delta i projektet och testa sina nya hästar kan hästhållare i Sverige bidra till att stoppa kvarkan.
– Det här blodtestet visar om hästen har antikroppar mot kvarka, vilket innebär att den har kommit i kontakt med kvarkabakterier. En andel av dessa hästar bär fortfarande på bakterien och kan smitta andra. Vårt mål är att ingen kvarkasmitta ska spridas i Sverige, förklarar Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA.
Behöver många prover
Hästar som bär bakterien utan symptom kallas tysta smittbärare. För att ta reda på om en antikroppspositiv häst är en smittbärare kan den testas vidare med prov från luftvägarna. Med kunskapen som samlas in i projektet kan rekommendationer om förebyggande åtgärder förfinas och riktas mot de största riskgrupperna.
– Det är viktigt att vi får in blodprover från många nyinflyttade hästar för att få en tydlig bild av hur och varifrån kvarkan dyker upp i svenska stall. De flesta nyinflyttade hästar är förstås friska och fria men vi behöver testa dem för att kartlägga var riskerna oftast uppträder. Passa på nu medan det finns projektpengar, uppmanar Gittan Gröndahl.
Projektet bekostar hela analyskostnaden och kan också ge ett visst bidrag till provtagningen.
Mejla för provtagningskit
Ridskolor och andra stall av olika typer, även travstall, som vill delta i studien med sina nyinköpta hästar uppmanas att mejla till Markku Söderberg på Svenska Ridsportförbundet, markku.soderberg@ridsport.se.
De får då ett provtagningskit samt en länk till ett frågeformulär. Blodproven ska tas av veterinär och skickas till SVA för analys av antikroppar mot kvarkabakterier. Veterinär och hästhållare meddelas resultatet och får även stöd och råd att hantera situationen.
Mål: prover från minst 100 hästar
Forskarna samlar information om de provtagna hästarna för att kunna identifiera eventuella riskfaktorer. Det rör sig om uppgifter som ras, ålder, kön, vaccinationshistoria, ursprung, importhistorik och hälsa (allmäntillstånd, temperatur, symptom under de första veckorna i stallet), samt om stallets smittskyddsrutiner för nya hästar och vaccinationsrutiner
Studien finansieras av Jordbruksverket och genomförs av Svenska Ridsportförbundet i samarbete med SVA. Målsättningen är att samla in och analysera blodprover från minst 100 hästar där fokus är på hästar från utlandet och/eller inköpta från förmedlare/hästhandlare.
Källa: SVA