#livsmedelssäkerhet

Satsning ger bättre förutsättningar för säkert vildsvinskött – men effekterna dröjer

Satsning ger bättre förutsättningar för säkert vildsvinskött – men effekterna dröjer

En omfattande femårig satsning på vildsvin har gett förenklade regelverk, bättre smittskyddsrutiner och större möjligheter att få ut vildsvinskött i livsmedelskedjan. Det visar Jordbruksverkets nya…
Så snabbt växer listeria när kylkedjan brister – ny SLU-studie

Så snabbt växer listeria när kylkedjan brister – ny SLU-studie

En ny studie från SLU visar att även små avvikelser i kylkedjan kan göra färdigskuren fruktcocktail till en hälsorisk. Forskare varnar för att energibesparande åtgärder,…
Biofilmer försvårar hygienarbetet i slakterier

Biofilmer försvårar hygienarbetet i slakterier

Bakterier som bildar biofilmer kan överleva även noggrann rengöring och desinfektion i svenska slakterier. En ny studie från SLU visar att tydligare riktlinjer och bättre…
Statliga spannmålslager återinförs – börjar i norr

Statliga spannmålslager återinförs – börjar i norr

Regeringen tar nu nästa steg i återuppbyggnaden av svensk livsmedelsberedskap. De första statliga beredskapslagren för spannmål ska etableras i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland –…