Livsmedel

Biofilmer försvårar hygienarbetet i slakterier

Biofilmer försvårar hygienarbetet i slakterier

Bakterier som bildar biofilmer kan överleva även noggrann rengöring och desinfektion i svenska slakterier. En ny studie från SLU visar att tydligare riktlinjer och bättre…
Livsmedelsverket stoppar otillåten mejeritillverkning

Livsmedelsverket stoppar otillåten mejeritillverkning

Livsmedelsverket har stängt en verksamhet som tillverkat ost och andra mejeriprodukter utan tillstånd. Konsumenter uppmanas slänga produkter märkta med ”Ellen dairy”, tillverkade av Mellanösterns mejeri…
Ekologisk djurhållning på rekordlåg nivå

Ekologisk djurhållning på rekordlåg nivå

Produktionen av ekologisk mjölk och kött minskade för tredje året i rad 2024. Ny officiell statistik från Jordbruksverket visar att såväl slakten som produktionen av…
Idag tar svenska landsbygdsministern emot Ukrainas motsvarighet

Idag tar svenska landsbygdsministern emot Ukrainas motsvarighet

Torsdagen den 15 maj tar landsbygdsminister Peter Kullgren emot Ukrainas jordbruks- och livsmedelsminister Vitalii Koval i Stockholm. Under dagen kommer de bland annat träffas för…
Katastrofmedicinskt centrum utvecklas i Sverige

Katastrofmedicinskt centrum utvecklas i Sverige

Ett av Europas första katastrofmedicinska centrum för djur ska utvecklas i Sverige. Det ska fokusera på att trygga produktionen av animaliska livsmedel, men ska även…
Jordbruksverkets statistikrapport visar att ekologisk mjölk minskade 2024

Jordbruksverkets statistikrapport visar att ekologisk mjölk minskade 2024

Mjölkinvägningen minskade under 2024, där invägningen av ekologisk mjölk minskade kraftigt och var den lägsta invägningen sedan 2010. Slakt av nötkreatur, gris och fjäderfä ökade…
Både statsministern och jordbruksministern på Grüne Woche

Både statsministern och jordbruksministern på Grüne Woche

Under fredagen inleddes Grüne Woche, den stora mat- och jordbruksmässan, i Berlin, där Sverige deltar genom en representationsmonter i Jordbruksverkets regi. Både statsminister Ulf Kristersson…
Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel förlängs

Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel förlängs

Livsmedelsforskningsprogrammet förlängs och förstärks med 25 miljoner kronor 2025, 35 miljoner kronor 2026, 60 miljoner kronor 2027 och med en permanent nivåhöjning på 110 miljoner…
Ny modell för att följa upp livsmedelskontroll

Ny modell för att följa upp livsmedelskontroll

Livsmedelsverket inför en ny modell för att följa upp och förbättra livsmedelskontrollen i Sverige. Uppföljningsmodellen bygger på ett antal indikatorer och ett index, som ska…
Så går det att tjäna pengar i svensk nötköttsproduktion

Så går det att tjäna pengar i svensk nötköttsproduktion

Lönsamheten i svensk nötköttsproduktion är hårt pressad, men det finns åtgärder som kan förbättra situationen. Det visar Kristina Holmström i en ny doktorsavhandling från SLU.…
Nytt kunskapscentrum för livsmedelsberedskap under FOI:s ledning

Nytt kunskapscentrum för livsmedelsberedskap under FOI:s ledning

FOI har tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Livsmedelsverket och Jordbruksverket beviljats totalt 60 miljoner kronor i forskningsmedel från Formas för att…
Avhandling – så påverkar klimatförändringar och extremväder svenskt lantbruk

Avhandling – så påverkar klimatförändringar och extremväder svenskt lantbruk

En ny doktorsavhandling från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) undersöker hur spannmålsskördarna i Sverige har utvecklats och hur många grödor och på vilka arealer de odlats har…