Bakterier som bildar biofilmer kan överleva även noggrann rengöring och desinfektion i svenska slakterier. En ny studie från SLU visar att tydligare riktlinjer och bättre…
Livsmedelsverket har stängt en verksamhet som tillverkat ost och andra mejeriprodukter utan tillstånd. Konsumenter uppmanas slänga produkter märkta med ”Ellen dairy”, tillverkade av Mellanösterns mejeri…
Produktionen av ekologisk mjölk och kött minskade för tredje året i rad 2024. Ny officiell statistik från Jordbruksverket visar att såväl slakten som produktionen av…
Torsdagen den 15 maj tar landsbygdsminister Peter Kullgren emot Ukrainas jordbruks- och livsmedelsminister Vitalii Koval i Stockholm. Under dagen kommer de bland annat träffas för…
Ett av Europas första katastrofmedicinska centrum för djur ska utvecklas i Sverige. Det ska fokusera på att trygga produktionen av animaliska livsmedel, men ska även…
Mjölkinvägningen minskade under 2024, där invägningen av ekologisk mjölk minskade kraftigt och var den lägsta invägningen sedan 2010. Slakt av nötkreatur, gris och fjäderfä ökade…
Under fredagen inleddes Grüne Woche, den stora mat- och jordbruksmässan, i Berlin, där Sverige deltar genom en representationsmonter i Jordbruksverkets regi. Både statsminister Ulf Kristersson…
Livsmedelsforskningsprogrammet förlängs och förstärks med 25 miljoner kronor 2025, 35 miljoner kronor 2026, 60 miljoner kronor 2027 och med en permanent nivåhöjning på 110 miljoner…
Livsmedelsverket inför en ny modell för att följa upp och förbättra livsmedelskontrollen i Sverige. Uppföljningsmodellen bygger på ett antal indikatorer och ett index, som ska…
Lönsamheten i svensk nötköttsproduktion är hårt pressad, men det finns åtgärder som kan förbättra situationen. Det visar Kristina Holmström i en ny doktorsavhandling från SLU.…
FOI har tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Livsmedelsverket och Jordbruksverket beviljats totalt 60 miljoner kronor i forskningsmedel från Formas för att…
En ny doktorsavhandling från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) undersöker hur spannmålsskördarna i Sverige har utvecklats och hur många grödor och på vilka arealer de odlats har…