Livsmedel

Första slakten på gård genomförd i sörmländsk hage

Första slakten på gård genomförd i sörmländsk hage

Nu har djurägare och slakterier större möjligheter att slakta djur på den gård de kommer från. Den första slakten har nu skett under lugna förhållanden…
Jordbruksverket beräknar livsmedelsbehovet i krig och kris

Jordbruksverket beräknar livsmedelsbehovet i krig och kris

Jordbruksverket har tagit fram en modell för att beräkna mängden mat i det svenska livsmedelssystemet, som en del i uppbyggnaden av det civila försvaret. Modellen…

TBE-smitta kan spridas via opastöriserad mjölk

Fästingbett är det vanligaste sättet att bli smittad med TBE-virus, men det finns också risk att smittas via opastöriserad mjölk och mjölkprodukter. Det visar en…
Konsumtionen av kött minskar igen

Konsumtionen av kött minskar igen

Efter två år av ökningar minskade totalkonsumtionen av kött per capita med 1,7 procent i Sverige 2023. Huvudorsaken är högre priser. Det skriver Jordbruksverket i…
Rekordmånga laxar dör i norska odlingar

Rekordmånga laxar dör i norska odlingar

Fler laxar än någonsin tidigare dog av infektionssjukdomar i norska laxodlingar under 2023. Det framkommer av Fiskhälsorapporten från Norges Veterinärinstitut. Totalt dog 105,4 miljoner laxar…
Välfärdsproblem finns även i ekologisk äggproduktion

Välfärdsproblem finns även i ekologisk äggproduktion

Välfärden för värphöns behöver förbättras, även inom ekologisk äggproduktion. Det visar en studie från SLU. För att öka kunskapen om lantbruksdjurens välfärd i kommersiell produktion…
Stort matsvinn från slakterier

Stort matsvinn från slakterier

Svenskt grisblod blir biogas, inte blodpudding. 450 000 ton livsmedelsråvaror lämnade aldrig gårdarna under åren 2020-2022, enligt en ny rapport från Jordbruksverket. Det mesta svinnet…
Myndigheter: Konsumtionen av kött ska minska med 30 procent till 2035

Myndigheter: Konsumtionen av kött ska minska med 30 procent till 2035

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket föreslår nationella mål för en hållbar livsmedelskonsumtion. Bland delmålen finns att konsumtionen av kött ska ha minskat med 30 procent till 2035…
Livsmedelsverket: Ledarhundar utgör ingen hygienrisk

Livsmedelsverket: Ledarhundar utgör ingen hygienrisk

Ledar- och assistanshundar utgör oftast inte så stor hygienrisk att de ska avvisas från kundutrymmen i butiker och serveringar. Det skriver Livsmedelsverket i ett förtydligande…
TBE kan överföras till människa via opastöriserad mjölk

TBE kan överföras till människa via opastöriserad mjölk

TBE-virus kan överföras till människor via opastöriserade mjölkprodukter. Det visar en studie från SLU. Fästingburen hjärninflammation (TBE) är en av de allvarligaste fästingburna sjukdomarna hos…
Industrin saknar generella riktlinjer för att rengöra ytor

Industrin saknar generella riktlinjer för att rengöra ytor

Otillräckligt rengjorda ytor utgör en smittorisk på livsmedelsföretag – samtidig saknas generella riktlinjer inom industrin. Det visar en doktorsavhandling från SLU. – Det saknas riktlinjer…
Salmonella upptäckt på gotländsk gård

Salmonella upptäckt på gotländsk gård

Jordbruksverket har beslutat om avlivning av 30 000 höns på Gotland, sedan man upptäck salmonella i djurstallet. Det skriver DN, som hänvisar till Expressen. Smittan…