Klicka här för att gå till www.veterinarmagazinet.se

Nu tar nyhetsbrevet semester och återkommer den 6 augusti. Glad sommar!

Yasir fick jobb på Agria

Yasir fick jobb på Agria

Yasir Alhakeem är veterinär, utbildad i Irak. Under sina sju år i Sverige har han haft alla möjliga jobb, bland annat som taxichaufför. När en kund postade hans bild och historia på facebook, blev det äntligen fart. Han fick tips om att skicka in sitt cv till Agria, och jobbar nu där som skadereglerare.

Läs mer.

---
---

[custom:annons1]

Harpest i Norrbotten - SVA vill ha in döda djur

Harpest i Norrbotten - SVA vill ha in döda djur

Ovanligt många döda harar har upptäckts i Norrbotten denna sommar. Troligen rör det sig om harpest eftersom fler fall av harpest än förväntat har konstaterats hos människor i regionen. SVA forskar på sjukdomen och ber nu jägare och allmänhet att rapportera och skicka in fynd.

Läs mer.

---

[custom:annons2]

Tapir född på Parken Zoo

Tapir född på Parken Zoo

Den 28 juli fick Parken Zoo Eskilstuna tillökning då n ny låglandstapir föddes. Nu väntar undersökning, vägning och bestämmande av kön.

Läs mer.

---

[custom:annons3]

Veterinärlarm: Avel ger andningsproblem

Veterinärlarm: Avel ger andningsproblem

I ett öppet brev på Facebook och flera bloggar kritiserar 519 veterinärer hur avel av trubbnoshundar riskerar att göra dem sjuka.

Läs mer.

---

[custom:annons4]

Salicylsyra kan ersätta antibiotika vid klövsjukdom

Salicylsyra kan ersätta antibiotika vid klövsjukdom

Allt fler rapporter tyder på att salicylsyra kan ersätta antibiotika vid inflammation av klövspalt hos mjölkkor.  SVA leder nu en studie som utvärderar denna alternativa medicinering, och efterlyser fler gårdar som deltar i projektet.  Den fleråriga studien leds av bitr statsveterinär Ylva Persson (bilden) vid SVA, och är ett samarbetsprojekt mellan SVA, SLU och Växa Sverige. Stiftelsen lantbruksforskning finansierar studien. – Standardbehandlingen …

Läs mer.

---

[custom:annons5]

SVA i projekt för att minska antibiotikaresistens i Kina

SVA i projekt för att minska antibiotikaresistens i Kina

SVA deltar i ett svensk-kinesiskt forskningsprojekt, Impact, som ska undersöka förekomst och spridning av resistenta bakterier hos människor, djur och miljö i Kina. Även inställning och beteenden vid användning av antibiotika ska undersökas för att försöka påverka attityder. En viktig punkt är också att dela med sig av svenska erfarenheter, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Läs mer.

---

Fortsatt svårt bli djursjukskötare

Trots att SLU har fått tio fler utbildningsplatser för djursjukskötare är det mycket svårt att komma in. Bara drygt 2 procent av de sökande har blivit antagna till höstterminen 2015.

Läs mer.

---

Veterinärprogrammet: Var tionde sökande blir antagen

Veterinärprogrammet fortsätter att vara en av de mest attraktiva utbildningarna. Av över 1 200 sökande till höstterminen kommer bara knappt var tionde att bli antagen.

Läs mer.

---
Evidensia köper mer i Norge

Evidensia köper mer i Norge

Evidensia fortsätter att växa i Norge. Groruddalen Dyreklinikk blir en del av kedjan.

Läs mer.

---

Misstanke om salmonella i allkrydda bekräftad

Sambandet mellan kryddblandningen Allkrydda av märket Iwi och utbrottet av Salmonella Enteriditis på Öland är nu bekräftat, skriver Folkhälsoinstitutet i ett pressmeddelande. Utbrottet är nationellt och totalt har nu 153 personer insjuknat, fördelade på 17 av landets 21 län.  Iwi allkrydda har orsakat de 95 fall av salmonella som härrör från en restaurang på Öland. Fler kryddblandningar utreds fortfarande eftersom …

Läs mer.

---

Allkrydda kan ha orsakat salmonella

Allkrydda av märkena Sevan och/eller Iwi kan vara orsaken till utbrottet av Salmonella Enteritidis typ 13A, som pågått i Sverige sedan december 2014. Enligt Livsmedelsverket har 140 personer insjuknat, varav 80 fall är kopplade till en restaurang på Öland.

Läs mer.

---
Oasmia stärker greppet om USA

Oasmia stärker greppet om USA

Oasmia Pharmaceutical, som utvecklar läkemedel inom human och veterinär onkologi, tar över försäljningen av sitt medel Paccal Vet-CA1 på den amerikanska marknaden i egen regi. Dessutom ansöker bolaget om notering på Nasdaq-börsen. Det framgår av pressmeddelanden.

Läs mer.

---

Detta nyhetsbrev har skickats till subscriber från veterinarmagazinet.se. Har du inte beställt denna prenumeration? Anmäl missbruk till info@veterinarmagazinet.se.